Σελίδες

Η ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ




Η ύλη της Εγκυκλοπαίδειας της Μάνης συμπληρώνεται συνεχώς 





ΤΟ  ΚΑΣΤΡΟ  ΤΗΣ  ΖΑΡΝΑΤΑΣ   

ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 

ΤΟΥ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ   

<!-- AddThis Button BEGIN
</ body>. -->





Η  ΑΔΟΥΛΩΤΗ  ΜΑΝΗ  ΚΑΤΑ  ΤΗΝ  ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ

Η Πόλις «εάλω». Ο θάνατος του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου στις 29 Μαίου του 1453

   Ο Μωάμεθ Β΄ με τις Τουρκικές ορδές του, πολιορκεί ασφυκτικά τη Βασιλεύουσα Πόλη και το Βυζάντιο ζει τις τελευταίες ηρωϊκές στιγμές του. 

Ο αυτοκράτωρ Κων/νος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, τη νύκτα της 28ης Μαίου, επιθεωρεί μαζί με τον πιστό του ακόλουθο Μονεμβασιώτη Γ. Φραντζή, για τελευταία φορά, τα στρατεύματα του στα τείχη της Κωνσταντινούπολης. 

Το πρωί της 29ης  Μαίου του 1453 ο τελευταίος και θρυλικός αυτοκράτωρ του Βυζαντίου, Κων/νος Παλαιολόγος, ξέπλυνε με το αίμα του τη διαφθορά, την μισαλλοδοξία, την ανικανότητα, την απιστία και απληστία πολλών ηγεμόνων και ηγεμονίσκων της άλλοτε κραταιάς Βυζαντινής αυτοκρατορίας και πέρασε στο χώρο του θρύλου και της Αιωνιότητας. «Η πόλις εάλω». 

Ημέρα αποφράς, όσο θα στέκει Ελλάδα Λεύτερη μέσα στα στήθη του Λαού της.



 ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΥΡΙΕΥΟΥΝ ΤΟ ΜΥΣΤΡΑ  ΤΟ 1460

Ο Μωάμεθ Β΄ ο επονομαζόμενος και πορθητής οργάνωσε πολυάριθμες δυνάμεις για να επεκταθεί σ’ ολόκληρο το Βυζάντιο. Το 1458 εισέβαλε στην Πελοπόννησο και εκμεταλλευόμενος τις έριδες μεταξύ του Θωμά Παλαιολόγου και του Δημητρίου Παλαιολόγου  (αδελφών του τελευταίου αυτοκράτορα Κων/νου) κατέλαβε και το Μυστρά  το 1460. 

Ο Πορθητής φθάνοντας στο Απόρθητο κάστρο της Μονεμβάσιας δεν αποτόλμησε να διακινδυνεύσει τον τίτλο του. Στο χωριό Καστρί της Λακωνίας 300 Μανιάτες με τον αρχηγό τους Πρινοκοκκάν πολέμησαν με αυτοθυσία τον Μωάμεθ το Μάϊο του 1460
Ο Μανιάτης ήρωας συνελήφθη και εγδάρη ζωντανός.

 Το 1461 έπεφτε και το τελευταίο κάστρο και έτσι ολόκληρη η Πελοπόννησος (εκτός των φρουρίων που κατείχαν οι Ενετοί ) βρίσκονταν στην κατοχή του Σουλτάνου, εκτός από τη θρυλική Μάνη.


ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΩΝ  ΥΠΟΔΟΥΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Η ΜΑΝΗ

   Από το 1461 και μετά οι Μανιάτες Εραστές του θαλασσοπλάνητου Βυζαντινού Ονείρου, διατηρούσαν άσβεστο μέσα στην ψυχή τους το Μεγάλο Όραμα της Βασιλεύουσας Πόλης των Πόλεων και προσέφεραν το μοναδικό Λεύτερο Λημέρι στις απότομες και στενές χαράδρες του Ταϋγέτου που μέσα τους φώλιαζε το Ευρύχωρο Ελληνικό Όραμα της Λευτεριάς

Αληθινό καταφύγι η Μάνη, δέχτηκε οικογένειες ευγενών, διάφορους Έλληνες αλλά και Εξελληνισμένους Φράγκους (όπως τους απογόνους των Μεδίκων της Αθήνας ), ακόμη και Αρβανιτόβλαχους εποίκους της Πελοποννήσου. 

Η πληθυσμιακή αυτή συσσώρευση, στην Άγονη περιοχή της Μάνης, δημιούργησε έντονο πρόβλημα επισιτισμού και για τους κατοίκους της, το αγωνιστικό φρόνημα των οποίων όμως παρέμενε πάντοτε υψηλό.


Ο Ομέρ Μπέης δεν αποτολμά εισβολή στη Μάνη το 1465

   Ο Ομέρ Μπέης που έφθασε με τα στρατεύματά του εμπρός από το κάστρο Λογγανίκο αντικρύζοντας το τεράστιο τείχος των «Βουνών της Μάνης», δεν αποτόλμησε να προχωρήσει στα ενδότερα και να κυριεύσει χωριά της Μάνης.


ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΤΑ 

ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΒΕΝΕΤΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ  

( 1463-1479)

   Η θαλασσοκρατορία των Βενετών στην Α. Μεσόγειο και οι επεκτατικές βλέψεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν άργησαν να τους φέρουν σε μεταξύ τους πόλεμο. 
Μετά από διάφορες αφορμές και προκλήσεις μεταξύ τους, η Βενετία ετοιμάζεται για πόλεμο, ενισχύει τις φρουρές της Ανατολής και αναθέτει στο ναύαρχο Alvise Loredano να κατευθύνει τις επιχειρήσεις. 

Ο Loredano ξεκινά τις εχθροπραξίες του στο Μοριά με την κατάληψη του οχυρού φρουρίου των Βατίκων. Οι Μανιάτες στάθηκαν στο πλευρό των Βενετών και πολέμησαν άγρια τους Τούρκους

Το 1464 οι Βενετοί κατέστησαν τη Μονεμβάσια ορμητήριό τους στο Μοριά, έτυχαν της υποστήριξης των Αρκάδων και σχεδόν άρχισαν να ξεσηκώνουν ολόκληρη την Πελοπόννησο εναντίον των Τούρκων.


Οι Τούρκοι εισβάλλουν στα Μπαρδούνια και απειλούν τη Μάνη το 1477

   Προς το τέλος αυτού του πολέμου οι Τούρκοι εισέβαλαν στα Μπαρδούνια και προσπάθησαν να απειλήσουν τη Μάνη. 

Ο Κροκόδειλος Κλαδάς, αρχηγός των Μανιατών όχι απλά απέκρουσε τους Τούρκους αλλά και τους ανάγκασε να τραπούν σε φυγή.


Βενετοτουρκική Συνθήκη και παράδοση των Μανιάτικων κάστρων στους Τούρκους το 1479. Οι Μανιάτες όμως δεν έχουν πει τον τελευταίο λόγο.

   Με συνθήκη έληξε ο Α΄ Βενετοτουρκικός πόλεμος και σ’αυτή οι Βενετοί διέπραξαν την παρασπονδία να παραδώσουν τα  Μανιάτικα Φρούρια στους Τούρκους.
 Δεν είχαν όμως λάβει υπόψη τους το αδούλωτο φρόνημα των Μανιατών.


Ο ΚΛΑΔΑΣ ΚΥΡΙΕΥΕΙ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΕΚΔΙΩΚΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟ 1480

   Η Μάνη βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση μετά την παράσπονδη στάση των  Βενετών. 
Ο Κ. Κλαδάς (Ηπειρώτης στην καταγωγή) αποποιήθηκε τις τιμητικές διακρίσεις των Βενετών και με 1600 «στρατιώτες» εφόρμησε από την Κορώνη προς στη Μάνη, ενώθηκε με τους εξεγερμένους Μανιάτες, κατέλαβε Τριγγαφάλη, Βίτυλο, Καστάνια, Γαστίλα, Βάσκο, Λεφτίνη, Πιάγα, Παπαφίγγο, κ.α. και έτρεψε σε φυγή τους Τούρκους που είχαν σταλεί για να παραλάβουν  τα φρούρια και τα χωριά της Μάνης.   

                                      
Επικηρύσσεται ο Κλαδάς για 10.000 υπέρπυρα Μεθώνης

   Η Εθνική φλόγα που άναψε στη Μάνη και παρέμεινε άσβεστη καθ’ όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, τρομοκράτησε τους Τούρκους και τους έκανε να λάβουν άμεσα  μέτρα. 
Βλέποντας την μεταλαμπάδευση της Μανιάτικης αγωνιστικότητας σ’ ολόκληρη σχεδόν  την Πελοπόννησο, που βρέθηκε επί ποδός πολέμου, ζήτησαν τη συνεργασία  των Βενετών για να ελέγξουν την έκρυθμη κατάσταση. 

Οι Βενετοί επικήρυξαν τον Κροκόδειλο Κλαδά αντί του μυθώδους ποσού των 10000 υπέρπυρων Μεθώνης (90000 χρυσά φράγκα) και συνέλαβαν την οικογένειά του και τον αδελφό του. 

Κανείς όμως Μανιάτης δεν συγκινήθηκε από τα ευτελή κίνητρα των Βενετών και τις δελεαστικές μεθοδεύσεις των Τούρκων.


Ο Αλή Βούμικος γνωρίζει επονείδιστη ήττα στη Μάνη το 1481

   Ανήσυχοι πλέον οι Τούρκοι, κήρυξαν Γενική Επιστράτευση στην Πελοπόννησο και κινητοποίησαν τις Τουρκικές δυνάμεις της Ρούμελης δια να αντιμετωπίσουν τους «αντάρτες της Μάνης». 

Ο μπεηλέρμπεης της Ρούμελης, Αλή Βούμικος ανέλαβε την αρχηγία της εκστρατείας, έφθασε στη Μάνη και εισέβαλε στο χωριό του Τριγοφύλου, όπου συνέλαβε 19 κατοίκους (κυρίως άοπλους ) και τους έστειλε στο Σουλτάνο για σφαγιασμό.

 Στη συνέχεια προχώρησε μέχρι το Οίτυλο όπου γνώρισε επονείδιστη ήττα από τους αντεπιτιθέμενους Μανιάτες και εσπευσμένα υποχώρησε με τα λείψανα του στρατού του προς το Μυστρά στις 19 Ιανουαρίου.



..............
Η ύλη της Εγκυκλοπαίδειας της Μάνης συμπληρώνεται συνεχώς 











      Χαλκογραφία:  ΤΑΙΝΑΡΟ - ΠΟΡΤΟ ΚΑΓΙΟ 
1688, ODapper   











 Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ι Σ        Σ Μ Ι Γ Ο Π Ε Λ Α Γ Ο Υ

Διάθεση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μ. ΤΟΥΜΠΗΣ   Τηλ. 2106029974, 6974933564, info@toubis.gr  ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ  ΒΙΒΛΙΩΝ:   ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ  6,  ΠΛΑΚΑ  - ΑΘΗΝΑ,   ΤΗΛ. 2103234527
Διάθεση στη Μάνη: τηλ-fax. 2733 0 53670, κιν. 6978 991863 

  • ΒΙΒΛΙΑ   ΜΑΝΗΣ,   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ,  Ν. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,  ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ,  ΚΥΘΗΡΩΝ,  ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ,  ΒΑΤΙΚΩΝ  

                        

                          

BOOKS:  MANI, MESSINIA, LACONIA, S. Peloponnesus 
Monemvasia, Kythera, ELAFONISOS, Vatika 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.