Σελίδες

ΜΑΝΗ - Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ



Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ  

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΓΥΘΕΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΙΠΟΔΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

   Ο Ηρακλής μετά τη δολοφονία του Ιφίτου, αρρώστησε βαριά και επισκέφθηκε τους Δελφούς για να πάρει χρησμό ίασης. Η Πυθία Ξειόκλεια αρνήθηκε όμως  ν’ ανέβει στον προφητικό τρίποδα και τότε ο Ηρακλής οργισμένος άρπαξε τον τρίποδα και έφθασε στη Φενεό της Αρκαδίας και στο Γύθειο. Ο Απόλλων τον καταδίωξε και ήλθαν στα χέρια. Τιτάνια η πάλη, αλλά χωρίς νικητή. Τότε ο Ζεύς έριξε κεραυνό ανάμεσά τους και ο Ηρακλής επέστρεψε τον τρίποδα, αλλά και η Πυθία του είπε τον χρησμό. Ο δε Απόλλων ...τον  συνόδευε έκτοτε με τη λύρα του.

Κρητικοί από την Κνωσσό, αιχμάλωτοι του Απόλλωνα στο Ταίναρο

   Ο Απόλλων βλέποντας ένα γοργοτάξιδο καράβι με Κρητικούς να πηγαίνει στην Πύλο, μεταμορφώθηκε σε δελφίνι τέρας και άρχισε να τραντάζει το καράβι. Πανικόβλητοι οι Κρητικοί προσπαθούν να ξεμπαρκάρουν στο Ταίναρο, αλλά το καράβι δεν υπακούει στα κουπιά και τους φέρνει «κατάντικρυ στην Κρίσσα». Εκεί παίρνει τη θεϊκή του ομορφιά και τους διατάζει να κτίσουν ένα δικό του βωμό και να τον ακολουθήσουν ... στην Πυθώ. Αυτά εξιστορεί  ο Ομηρικός ύμνος για την ίδρυση του Μαντείου των  Δελφών.

ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΤΑ ΛΕΥΚΤΡΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ

   Ο Έρως, κατά τον Ησίοδο, ήταν «ο ωραιότερος από τους αθανάτους», ενώ στη Θεογονία, παίζει το ρόλο της Ελκτικής έννοιας ή αρχής, που προκάλεσε την ένωση του Ερέβους και της Νύχτας απ’ όπου γεννήθηκε ο Αιθέρας και η Ημέρα. Οι Σπαρτιάτες όμως πίστευαν, ότι η σωτηρία της πατρίδας και η νίκη στη μάχη εξαρτάται από την συναδελφοσύνη των πολιτών και έτσι θυσίαζαν στο έρωτα πριν τη μάχη, ενώ οι Κρητικοί έβαζαν στην πρώτη γραμμή τους ωραιότερους κατοίκους της Κρήτης.
Στα Λεύκτρα υπήρχε Ιερό Δάσος και Ναός αφιερωμένα στον Έρωτα και κατά την παράδοση τα φύλλα των δέντρων δεν παρασύρονταν από τα ρυάκια του δάσους.

Ο ΠΑΡΙΣ  ΚΑΙ  Η  ΩΡΑΙΑ  ΕΛΕΝΗ  ΣΤΗΝ  ΚΡΑΝΑΗ   

   Ο Πάρις αφού άρπαξε από το βασίλειο του Μενελάου τη σύζυγό του κατέφυγε το πρώτο βράδυ στην Κρανάη.
Αρχαίο Ιερό του Ποσειδώνα στο Ταίναρο πιθανά ερμήνευε χρησμούς
   Κοντά στο ακρωτήριο, υπήρχε ιερό μ’ένα συνοδικό ιερέων που είναι πιθανόν να ερμήνευαν χρησμούς Μαντείου.








Φωτογραφία  - Εικόνα:  ΓΥΘΕΙΟ: Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΤΖΑΝΕΤΑΚΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΡΑΝΑΗ



Κέντρο Λατρείας του Γλαύκου στο Γύθειο

   Ο Γλαύκος ήταν θαλάσσια θεότητα με το χάρισμα της προφητείας. Ήταν δημοφιλής στους ναυτικούς και κάθε χρόνο επισκεπτόταν τη νύκτα όλα τα νησιά και όλες τις ακτές. Λατρευόταν στο Γύθειο, στο Μαλέα, στη Νάξο και στη Δήλο.

Ο Ηρακλής και ο Κέρβερος στον Άδη του Ταινάρου

   Ο τελευταίος (12ος) άθλος του Ηρακλή ήταν να κατέβει στον Άδη του Ταινάρου και να φέρει το φύλακα σκύλο Κέρβερο. Κατέβηκε από το βάραθρο του Ταινάρου με τη συνοδεία του Ερμή και της Αθηνάς και αρπάζοντας τον Κέρβερο από το λαιμό τον έφερε στη γη.

Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΣΤΟ ΤΑΙΝΑΡΟ

   Στο  Ταίναρο  υπήρχε Ιερό όπου λατρευόταν ο Ήλιος και από ένα κοπάδι πρόβατα -που ήταν αφιερωμένα στον Ήλιο- γίνονταν  θυσίες  στη  Βουνοκορφή του  Ταλετού  στο  αντέρεισμα του Ταΰγετου.

ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΗΣ ΙΝΩΣ Ή ΤΗΣ ΠΑΣΙΦΑΗΣ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΜΕΣ

   Εδώ έρχονταν οι Έφοροι και παρέμεναν τη νύκτα για να πάρουν «τις ονειρομαντικές συμβουλές της θεάς». Ο Παυσανίας το αναφέρει σαν Μαντείο στολισμένο με χάλκινα αγάλματα της Πασιφάης και του Ηλίου μπροστά στο Ναό, ενώ το άγαλμα του Ναού ήταν αδύνατο να το δεις λόγω των πολλών στεφανιών. Εκεί υπήρχε και η πηγή της Σελήνης.

Ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης γεννιούνται στον Ταΰγετο

   Την πανέμορφη Λήδα, κόρη του Γλαύκου, έβαλε στο μάτι ο Δίας και μεταμορφώθηκε σε κύκνο. Η Λήδα γέννησε ένα αυγό, απ’ όπου βγήκαν οι δίδυμοι και  η Ελένη. Τόπος γέννησης ο Ταΰγετος ή κατά άλλους οι Αμύκλες ή ένα μικρό νησί. 










Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ι Σ        Σ Μ Ι Γ Ο Π Ε Λ Α Γ Ο Υ
Διάθεση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μ. ΤΟΥΜΠΗΣ   Τηλ. 2106029974, 6974933564, info@toubis.gr  ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ  ΒΙΒΛΙΩΝ:   ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ  6,  ΠΛΑΚΑ  - ΑΘΗΝΑ,   ΤΗΛ. 2103234527
Διάθεση στη Μάνη: τηλ-fax. 2733 0 53670, κιν. 6978 991863 

  • ΒΙΒΛΙΑ   ΜΑΝΗΣ,   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ,  Ν. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,  ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ,  ΚΥΘΗΡΩΝ,  ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ,  ΒΑΤΙΚΩΝ  

                        

                          

BOOKS:  MANI, MESSINIA, LACONIA, S. Peloponnesus 

Monemvasia, Kythera, ELAFONISOS, Vatika 

</ body>.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.