Σελίδες

ΜΑΝΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - Οι Λογοτέχνες της Μάνης


ΜΑΝΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Πόλος έλξης και σημείο αναφοράς η Θρυλική ... Μάνη για τους Έλληνες ( και όχι μόνο ) λογοτέχνες.

Οι λογοτέχνες για τη Πολυύμνητη Μάνη
Ρήγας Φεραίος: Αναφέρεται στο «Θούριο» του στους Μανιάτες
Δ. Σολωμός: Στο ποίημα «Μπάϋρον», αναφέρεται στον φοβερό ήρωα  Κυρ. Μαυρομιχάλη.              
Βαλαωρίτης: Στην ποιητική προσφώνηση του αδριάντα του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ αναφέρει: «Κι’ η Μάνη η  ανυπόταχτη,  τεντώνει  το ρουθούνι /  σαν το  καθάριο  άλογο να  μυρισθεί  τ’ αγέρι». 
Παλαμάς: Στη «Φλογέρα του βασιλιά» αναφέρει: «Να οι Μανιάτες... Κι’ είναι όπως οι βράχοι τους και  σουβλεροί και ολόρθοι /  κι’ ολόγυμνοι και απάτητοι και ξομοναχιασμένοι».
Σικελιανός: Στον «Ύμνο στην Ορθία Αρτέμιδα», αναφέρεται στο «Χαλκό Βουνό» του Ταϋγέτου.
Ουράνης: Αναφέρεται στην «Στείρα και ανεμοδαρμένη Μάνη» και εκθειάζει τη φιλοξενία των Μανιατών.
Μυριβήλης: Αναφέρεται στο Μανιάτικο μοιρολόγι (το οποίο παρακολούθησε): «Η Μάνη είναι η αμάλαγη πηγή της Νεοελληνικής Τραγωδίας» γράφει στο έργο του «Απ’ την Ελλάδα».

Οι Λογοτέχνες της Μάνης                                                                                          Το κεφάλαιο αυτό αφιερώνεται στον ποιητή Ν. Βρεττάκο...

Νικηφόρος  Βρεττάκος... ο ποιητής των λεμονανθών: Γεννημένος στις 30 Δεκέμβρη του 1911 στο χωριό Πλούμιτσα στις Κροκεές κάνει την πρώτη του επανάσταση στην τελευταία τάξη του Δημοτικού όταν κατέβηκε στο Γύθειο για να δει τα σύνορα στεριάς και θάλασσας, επειδή η μόνη του οπτική εντύπωση ήταν η υδρόγειος σφαίρα. Τελείωσε τις τάξεις του γυμνασίου στο Γύθειο όπου και δημιουργήθηκαν αρκετοί προβληματισμοί για τη φύση της κοινωνίας που ζούσε. Εκεί γνώρισε και το Γ. Ρίτσο. Το 1928 έρχεται στην Αθήνα να σπουδάσει νομικά χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Για να ζήσει άσκησε πολλά επαγγέλματα: εργάτης σε υφαντουργείο, ιδιωτικός και δημόσιος υπάλληλος, δημοσιογράφος κ.α. Στη διάρκεια της δικτατορίας του 1967 αυτοεξορίστηκε στην Ελβετία και στην Ιταλία. Ο ίδιος εκφράζει τη λογοτεχνική του οπτική με τους στίχους: «Πλάθω τη ζύμη του λόγου παλεύω / μην τυχόν και περάσει καμία λέξη χωρίς να’ χει γίνει ψυχή». Σπουδαιότερες από τις ποιητικές του συλλογές είναι οι εξής: Το Ταξίδι του αρχάγγελου, Εικόνες από το Ηλιοβασίλεμα, Παραμυθένια Πολιτεία, Ο Ταΰγετος και η Σιωπή, Τα Θολά Ποτάμια, Γράμμα στο Ρόμπερτ Οππενχάϊμερ, Το βάθος του Κόσμου, Απογευματινό Ηλιοτρόπιο κ.α.  Έγραψε και πεζογραφήματα όπως : Το Γυμνό Παιδί (1939), Δυο άνθρωποι μιλούν για την ειρήνη του κόσμου (1949), Οδύνη (1969) κ.α.
Γιάννης Ρίτσος: Ο Μονεμβασιώτης ποιητής φοίτησε στο Γυμνάσιο του Γυθείου όπου άρχισε να αποκτά λογοτεχνικά ενδιαφέροντα. Εκεί γνωρίστηκε και με το Ν. Βρεττάκο.
Γεώργιος Φτέρης: Λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γ. Τσιμπιδάρου
Σπήλιος Πασαγιάννης (Εκπρόσωπος των Νεοελληνικών Γραμμάτων και υπέρμαχος του Δημοτικισμού) και Κώστας Πασαγιάννης.
Νικήτας Νηφάκης: Στιχουργός από τη Μηλιά αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσαν ο Άγγλος περιηγητής Ληκ και ο Βαυαρός Αντιβασιλέας  Λ. Μάουερ.
Στη Σχολή του Ταϋγέτου εντάσσονται κατά τον Γ. Βαλέτα και οι Γ. Καμπύσης, Κ. Παρωρίτης, Μιχ. Μητσάκης, Άγις Θέρος, Μαρία Πολυδούρη, Πιπίνα Τσιμικάλη (παιδική Λογοτεχνία), Τάκης Παπατσώνης κ.α.










Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ι Σ        Σ Μ Ι Γ Ο Π Ε Λ Α Γ Ο Υ
Διάθεση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μ. ΤΟΥΜΠΗΣ   Τηλ. 2106029974, 6974933564, info@toubis.gr  ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ  ΒΙΒΛΙΩΝ:   ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ  6,  ΠΛΑΚΑ  - ΑΘΗΝΑ,   ΤΗΛ. 2103234527
Διάθεση στη Μάνη: τηλ-fax. 2733 0 53670, κιν. 6978 991863 

  • ΒΙΒΛΙΑ   ΜΑΝΗΣ,   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ,  Ν. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,  ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ,  ΚΥΘΗΡΩΝ,  ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ,  ΒΑΤΙΚΩΝ  

                        

                          

BOOKS:  MANI, MESSINIA, LACONIA, S. Peloponnesus 

Monemvasia, Kythera, ELAFONISOS, Vatika 

</ body>.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.