Σελίδες

ΜΑΝΗ - ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ - ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ -ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΤΡΥΠΑΣ, Διαδρομή Σπηλαίου - ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΓΙ


Η ύλη της Εγκυκλοπαίδειας της Μάνης συμπληρώνεται συνεχώς 









<!-- AddThis Button BEGIN
</ body>. -->








ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ 

..Υπόγειος  Παράδεισος  σε σχήμα  ονείρου....



















   

Μπροστά στις φρυγματισμένες ανασεμιές της γης οι λεπίδες φωτός ανοίγουν έναν υπόγειο κόσμο που αναιρεί τη σκοτεινή του ταυτότητα. 

Ο ηλιοκράτωρ Ζεύς σπένδεται μετά του ζοφερού Πλούτωνα σε μια σπάνιας αίγλης τελετουργία κάτω από τους ήχους της άρπας του Ορφέα, εκχέοντας ιριδισμούς κυματιστών ονείρων από το κροντήρι της μέθεξης

Σ’ αυτή την υγρόληκτη αφομοίωση ένρινων απολήξεων, καθώς ο Αίολος ανοίγει τους ασκούς του, αφήνει δίοδο στην πραγματικότητα να ξεπεράσει το μύθο. Εκεί ο άνθρωπος δεν έχει παρά να αποδεχτεί την ανωτερότητα της φύσης, τη συμμετρία και τη δύναμή της να μετασχηματίζεται σε υγρό ονειροπόλημα χρωματικών εναλλαγών και κατακομβιαίων φωτοσκιάσεων

Από εδώ το σπήλαιο δίνει μορφή στα όνειρα, αχτίδες ελπίδας μέσα στο παρόραμα του σκότους. Κάθε φορά που η γη ανασαίνει φθάνει στην πιο εξαίσια μορφή δημιουργίας. 

Εκεί, στο κορύφωμά της καραδοκεί και ο φόβος της καταστροφής. Στον άνθρωπο απομένει να παρατείνει το φόβο... Ίσως τότε μετατραπεί σε Αιδώ και παραπέρα σε δέος απέναντι στο μεγαλείο της Ωραιότητας.


Το Ωραιότερο Λιμναίο Σπήλαιο του κόσμου












   Το τραχύ Μανιάτικο τοπίο, σμίλεψε στα ριζιμιά έγκατα της γης του, ένα φαντασμαγορικό σπήλαιο με παραμυθένιο διάκοσμο. 

Το σπήλαιο αυτό πήρε την πρώτη θέση, ανάμεσα στα ωραιότερα λιμναία σπήλαια του κόσμου και το ακολουθούν η «Ζάϊτα» της Βηρυττού και το «Ποντιράκ» της Ν. Γαλλίας

Τα Σπήλαια Διρού έχουν και τεράστια Ιστορική Αξία, διότι αποτέλεσαν χώρο  Προϊστορικής Εγκατάστασης κατά την Παλαιολιθική και Νεολιθική περίοδο και χαρακτηρίστηκαν σαν ένα  από τα Αξιολογότερα  Φυσικά Μουσεία της Ευρώπης

Ονομαστά είναι τα δυο σπηλαιά του, της Γλυφάδας ή Βλυχάδας και της Αλεπότρυπας, ενώ στην ανατολική πλευρά του Όρμου του Διρού, βρίσκεται ένα μικρό, αλλά γοητευτικό σπήλαιο με την ονομασία Τσιτά Βέκια.









ΤΟ  ΣΠΗΛΑΙΟ  ΤΗΣ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ
   
Βρίσκεται στη θέση  «Αετοφωλιά» του όρμου, σχεδόν στο ύψος της θάλασσας και είναι υπόγειος ποταμός εν ενεργεία.


ΙΣΤΟΡΙΚΑ

   Ο σχηματισμός του σπηλαίου έγινε κατά την τεταρτογενή εποχή, από τη βύθιση της Ν. Πελοποννήσου και την ύψωση της στάθμης της Μεσογείου, τα χαμηλότερα τμήματα του σπηλαίου πλημμύρισαν με θάλασσα. 

Ο διάκοσμος του Σπηλαίου δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση του θαλάσσιου ύδατος. 

Η ανακάλυψή του έγινε το 19ο αι. και το πρώτο τμήμα του επεξεργάσθηκε το 1900 ο  Μανιάτης  Πέτρος  Αραπάκης
Η συστηματική του όμως εξερεύνηση άρχισε το 1949 από το ζεύγος Γιάννη και Άννας Πετροχείλου. Έχουν εξερευνηθεί 6.000μ. Στην τελευταία λίμνη ανακαλύφθησαν οστά προϊπποπόταμου και προβοός.  



ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ  ΔΙΑΔΡΟΜΗ  ΤΟΥ  ΣΠΗΛΑΙΟΥ

Ένα  Ελαφροκύματο  Ονειροδρόμι  στη  μαγεία  των  αισθήσεων 























ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 
ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




   Μια ονειρική βαρκάδα  (κυκλικού μήκους 1200μ. και διάρκειας  25 λεπτών) μέσα σε παραμυθένιο διάκοσμο με νεραϊδοθώρητες αναδυόμενες παραστάσεις αποτελεί το καλλίτερο δώρο για τον επισκέπτη των Σπηλαίων του εικελόνειρου Διρού.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Μια εντυπωσιακή τεχνητή κλιμακωτή είσοδος σε οδηγεί  στο φαντασμαγορικό Σπήλαιο.


Η ΣΑΛΑ  ΥΠΟΔΟΧΗΣ  ΚΑΙ  Η  ΠΡΩΤΗ  ΛΙΜΝΗ

   Μια υπέροχη σάλα μας υποδέχεται και μας προϊδεάζει με τα όμορφα ιδώματά της για το Σπηλαιολογικό θησαύρισμα της Μάνης με την αισθητική τελειότητα. Στο λιμναίο λιμανάκι της τα ισκιωμένα υφάλμυρα νερά του Σπηλαίου γλυκοθωπεύουν τις βαρκούλες που μας περιμένουν για το υπόγειο μυθικό ταξίδι μας. 

Στο μέσο της Πρώτης λίμνης κυριαρχεί ένας σταλαγμίτης που ξεπροβάλλει σαν «εξωτικό φυτό» και δεξιά του αιωρείται ο εξαίσιος «Μανδύας του Ποσειδώνα», το πολυπτύχωτο στολίδι του Ουράνιου χώρου.


Η   ΦΥΣΙΚΗ   ΕΙΣΟΔΟΣ   ΤΟΥ   ΣΠΗΛΑΙΟΥ

Ξεκινά από την ακτή και καταλήγει στη λίμνη, λίγο πιο δεξιά - και στο βάθος - από τον  «Μανδύα του Ποσειδώνα».  Αυτή διήρχοντο οι  πρώτοι εξερευνητές του Σπηλαίου για να φθάσουν στην  πρώτη Λίμνη.


Ο  ΑΔΙΑΚΟΣΜΟΣ   ΔΙΑΥΛΟΣ   ( ΝΕΚΡΗ  ΠΟΛΙΤΕΙΑ )

Μετά την πρώτη λίμνη, ακολουθεί μια αδιάκοσμη διαδρομή που διεκδικεί την ομορφιά του Σπηλαίου μέσα από τις αντιθέσεις.

ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ
   Εδώ διασταυρώνονται 4 λιμναίοι πλόκαμοι ( 2 δεξιά και 2 αριστερά ). Ακολουθούμε τον Δεξιό Νωτιαίο πλόκαμο και κάνοντας μια κυκλική διαδρομή επιστρέφουμε στο ίδιο σημείο όπου από το ΒΔ. πλοκάμι συναντάμε την τεχνητή έξοδο.


Νηρηίδες - Χρυσόθρονη  Αμφιτρίτη - Λευκό Αρκουδάκι - Ηράκλειες Στήλες

   Δεξιά μας η «Χρυσόθρονη Αμφιτρίτη», οι «Υδροστόλιστες  Νηρηίδες με την παραμυθένια σπηλιά τους » και το «Λευκό Αρκουδάκι»

Εντύπωση προκαλούν οι «Ηράκλειες Στήλες» που αναδύονται από τα ισκιωμένα ύδατα και γιγαντώνονται μέχρι την κορυφή του Σπηλαίου.


Η  ΛΙΜΝΗ  ΤΩΝ  ΩΚΕΑΝΙΔΩΝ

   Γιοματάρι της μεθυστικής ομορφιάς η λίμνη, με τον υπέροχο σταλαγμίτη της «Μικρής Θημωνιάς» στο κέντρο της και δεξιά απ’ αυτόν  η «Η φυτεία των Φοινικόδενδρων» (Πέτρινο δάσος ) που σχηματίζεται από κολώνες και  εξαίσιους σταλακτίτες.

Ο Δρόσινος  Δίαυλος  των  Θαυμάτων
Πλημμυρισμένος από νυφόστολους σταλακτίτες στην οροφή και από νεραϊδογέννητους αναδυόμενους σταλαγμίτες, αφήνει μονοπάτια διόδους μόνο στην αχαλίνωτη φαντασία μας.

Μεγάλη  Θημωνιά - Κιόσκι
   Ένας πελώριος σταλαγμίτης - η Μεγάλη Θημωνιά - ξεπηδά από το μέσο του επόμενου σαλονιού και αγγίζει τα ουρανοθέμελα του Σπηλαίου, ενώ δεξιά τον περιστοιχίζουν «Ιωνικοί Κιονίσκοι». Στη συνέχεια, ένα κομψοτέχνημα μοναδικής σύνθεσης αδρανοποιεί τις αισθήσεις μας. Είναι το Κιόσκι με τους περίτεχνους κίονες και τις δροσοσταλίδες της κυματιστής βροχής.


ΚΑΘΕΔΡΑΛΗ
   Εισερχόμεθα στο ναοστόλιστο θεμέλιο του Σπηλαίου όπου λεπτότατα και αριστουργηματικά αραβουργήματα διαμορφώνουν τον «Επισκοπικό θρόνο», το «Κουβούκλιο» - με ιδιόρρυθμους σταλαγμίτες και πυκνούς σταλακτίτες, το «Πέλμα του Ποσειδώνα» αιωρούμενο μεσοθέμελα και το βλαστένιο ακροστόλισμα του βράχου τον «Πέτρινο Κρίνο».


Ο ΠΥΡΓΟΣ  ΤΟΥ  ΔΙΡΟΥ  
 Μια εκκλησιαστική διάβαση, στολισμένη με τον Πολυέλαιο (δεξιά) και τον Άμβωνα (αριστερά) μας οδηγεί στη σάλα του Διρού, όπου στο μέσο της κυριαρχεί «Πυργόμορφος Σταλαγμίτης», που ατενίζει αριστερά του τις ποικιλόπτυχες  «Αρχαίες Ελληνικές Χλαμύδες».


ΡΟΖ   ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ                                                 ..Ροδίαυλη Ρότα του Ονείρου...  
   Μπαίνοντας από το χαμηλό Πορτέλλο στα Ροδοστόλιστα Παλάτια του Σπηλαίου με τα βελουδένια, κροσσωτά και μεταξένια παραπετάσματα και τις ανεπίπλαστες ροδοσυγνεφιές, το ίδωμα αυτονομείται στις εμφυροχρώματες γιορτές της καρδιάς. Δεξιά μας ο «Βασιλικός Εξώστης» πλουμισμένος από κρόσια και στη συνέχεια η μεγαλοπρεπής «Βασιλική Πύλη».

 Στο τέλος των Διαμερισμάτων η «Κρεμασμένη Αλεπού» με τη φουντωμένη ουρά της.

Η Λίμνη με τις Ουρανοστόλιστες κλίνες των Νεράϊδων
   Μετά τα Ροζ Παλάτια, μια λίμνη μας υποδέχεται που καθρεπτίζει στα νερά της τις «λευκές νυφικές κλίνες των Νεράϊδων»


ΛΕΥΚΑ   ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
   Νεφελόπλαστες παραστάσεις, αφρολουσμένοι βράχοι, φωσφόρειες πομπές, νυφόστολοι διάκοσμοι και Ανοιξιάτικοι καταρράκτες συνθέτουν εικόνες απείρου κάλλους και αιχμαλωτίζουν το βλέμμα μας. 

ΑΡΠΑ
 Από τα λευκά διαμερίσματα μας απομακρύνει ένας δίαυλος που το αριστερό του τμήμα κοσμεί η «Άρπα», μια νιφόβολη σύνθεση σπανίας ωραιότητας.

ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ
Διανύουμε τον τελευταίο θάλαμο της δεξιάς διαδρομής - το παρεκκλήσι - που οι πορφυρόχροοι σταλαγμίτες του ορειβατούν και κουρνιάζουν στο θόλο του ναού.


ΤΕΧΝΗΤΟ ΤΟΥΝΕΛ
 Ένα τεχνητό τούνελ στα αριστερά μας, συνδέει το δεξιό τμήμα της διαδρομής με το αριστερό και πλωίζει την επιστροφή των σπηλαιοπόρων. 


Η  ΘΑΛΑΣΣΑ  ΤΩΝ  ΝΑΥΑΓΙΩΝ

Διαπλέουμε το «Νυφικό Δίαυλο» ( Λευκός διάδρομος) και φθάνουμε στο «Λευκοθώρητο Νησάκι» απ’ όπου ατενίζουμε προς τα δεξιά την  «Πύλη των Νεροσυρμών»

Εδώ οι νεροσυρμές του σπηλαίου παρασύρουν τις αθώρητες ομορφιές του στα άγνωρα βάθη του όπου αχούνε μέσα του οι φωνές των θεών ( ανεξερεύνητο τμήμα του σπηλαίου απ’ όπου έχουν ξεκινήσει νέες έρευνες). 

Μπροστά μας απλώνεται η «Θάλασσα των Ναυαγίων» και την προσοχή μας κεντρίζει αριστερά το «Βουλιαγμένο Καράβι» που τα πολύχρωμα κατάρτια του κυματούνε ακόμη στα γλαρά νερά της θάλασσας και ο «Αλογόσχημος» σταλαγμίτης που αναζήτησε την αιώνια ηρεμία του Σπηλαίου. 

Ροδόλευκοι στολισμοί με ακτιδωτά σεργιανίσματα μας οδηγούν στον  γειτονικό θάλαμο όπου τις αισθήσεις μας πλημμυρίζει η «Χρυσή Βροχή».

Η  ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ  ΣΑΛΑ
   Σαν το μελένιο φιλί της ζωής σε υποδέχονται οι σοκολατένιοι κυματισμοί που οφείλουν το χρώμα τους στο καφετί χώμα που παρέσυρε η βροχή στο διάβα των αιώνων ( το ίδιο αντίστοιχα ισχύει και για τους άλλους χρωματισμούς).






ΚΟΚΚΙΝΟ  ΣΑΛΟΝΙ
   Πορφυρόλουστα στρωσίδια του Αυγερινού διυλίζουν την ματιά μας στους χώρους υποδοχής του υπέροχου σαλονιού.

ΑΝΤΡΟΝ  ΤΟΥ  ΔΡΑΚΟΝΤΑ
   Πορφυρογέννητοι θησαυροί φυλάσσονται από τον Δράκοντα που τους εποπτεύει με ορθάνοιχτο στόμα από το ύψος της οροφής.

Ο  ΠΥΡΓΟΣ  ΤΗΣ  ΠΙΖΑΣ
   Ένα από τα κανάλια της Βενετίας μας μεταφέρει στην κυματιστή εικόνα του παραμυθιού, τον κεκλιμμένο Πύργο της Πίζας
Απέναντι του το «ονειροπόλημα των μεταξόπλεχτων μαλλιών» στις μενεξένιες αγκαλιές των βράχων. 

ΦΑΤΝΗ
 Ένα ερυθρόχρωο Χριστιανικό σμίλεμα εφωλεύει στην κρύπτη του μαγευτικού διαύλου.




Ο  ΜΕΓΑΛΟΣ  ΩΚΕΑΝΟΣ

   Άναυδος μένει ο επισκέπτης όταν οι ελαφροκυματισμοί της βάρκας τον οδηγήσουν στο ευρύχωρο όνειρο του Σπηλαίου (μήκους 160μ. και ύψους 30μ.), στον Ρουμπινένιο  Ωκεανό.

Ουρανοστόλιστα μετεωρίσματα, Άγνωρες ζωγραφιές με πανδαισία χρωμάτων, Ροδόχροα ακρογιάλια και κοραλλένιοι βυθοί τον περιβάλλουν. Στον θάλαμο που ακολουθεί μια «Κρυστάλλινη βροχή» μας υποδέχεται.

Το Κανάλι των Δίσκων και η Ονειροπλανεμένη Λίμνη
   Μπαίνουμε στο κανάλι με τις κρινάτες οπτασίες, που το περιβάλλουν οι σπάνιοι δίσκοι (απολιθώματα). Εντύπωση προκαλεί ο «Μεγάλος Δίσκος» που τον πλουμίζουν αναρίθμητα κρόσια. 
Μας υποδέχεται η Ονειροπλανεμένη Λίμνη που οι σταλακτίτες της αναδιφούν την ομορφιά τους μέσα από τα νερά της. Μετά τη λίμνη φθάνουμε πάλι στο Σταυροδρόμι.

ΟΣΤΑ  ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΥ
   Πλέουμε το ΒΔ. πλοκάμι του σπηλαίου όπου στο βυθό του εντοπίστηκαν οστά Προϊποπόταμου και Προβοός

Εδώ βρίσκεται και η εκβολή των νερών προς τη θάλασσα. Πορφυροσκέπαστο το τελευταίο κανάλι με πλούσιο και χνουδωτό διάκοσμο προκαλεί το θαυμασμό μας. Στο πλαϊνό  τμήμα του ξεπροβάλλει η «Γοτθική Σάλα».


ΧΕΡΣΑΙΟ  ΤΜΗΜΑ

   Απρόσμενα εντυπωσιακό το χερσαίο τμήμα του Σπηλαίου 
(μέχρι τα αχτιδοβολήματα της μέρας), με τους δαντελωτούς διακόσμους, τις υδρόλυτες οπτασίες του, τα φανταχτερά αραβουργήματά του και τις ανθοβολές του, συμπληρώνει την Σπηλαιογραφία του ονείρου.


ΚΙΝΕΖΙΚΑ  ΚΙΟΣΚΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΝΑΥΤΗ

   Μετά την αποβίβαση, ένα σμιλεμένο μονοπάτι με «Κινέζικα Κιόσκια» μας οδηγεί στο περίοπτο «Μνημείο του Αγνώστου Ναύτη»  με τον πολύφυλλο διάκοσμο και την ατέλειωτη οροφή (ανεβαίνουμε με σκάλα).


ΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ  ΤΟΥ  ΠΛΟΥΤΩΝΑ

   Κατερχόμενοι τη σκάλα μια οπτασία κατακλύζει τη ματιά μας. Είναι τα ανάκτορα του Πλούτωνα  με τους διαμαντένιους κίονες, τους κρυστάλλινους διάκοσμους και τις περίτεχνες συνθέσεις. 

Εδώ Ανθόμορφοι Σταλαγμίτες, στήνουν το γιορτινό χορό των λουλουδιών και κοιμίζουν με το άσμα τους  στις πτυχώσεις τους τις χρωματικές συνθέσεις του απείρου. Δίπλα τους αποκαλύπτονται τα μυστικά του Πέτρινου Δάσους. 

ΝΟΥΦΑΡΑ
 Τα νούφαρα ενός μικρού θαλάμου προς την έξοδο κατασκευάστηκαν από σπάνιο σταλαγμικό υλικό.

ΤΕΧΝΗΤΗ  ΕΞΟΔΟΣ
Βγαίνοντας και ατενίζοντας το φως της μέρας, διαπιστώνουμε ότι για πρώτη φορά το ισκιώνει το μαγεμένο όνειρο του Σπηλαίου.   













ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ  ΔΙΑΔΡΟΜΗ  ΤΟΥ 

 ΣΠΗΛΑΙΟΥ


ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ  ΜΕ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 



1.  ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ   ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ -ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ  ΔΙΑΔΡΟΜΗ  ΤΟΥ  ΣΠΗΛΑΙΟΥ
( ΚΑΘΕΤΟ)










2.  ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ   ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ -ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ  ΔΙΑΔΡΟΜΗ  ΤΟΥ  ΣΠΗΛΑΙΟΥ
( ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ)










3.  ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ   ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ -ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ  ΔΙΑΔΡΟΜΗ  ΤΟΥ  ΣΠΗΛΑΙΟΥ
( ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ - Α ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ)












4.  ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ   ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ -ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ  ΔΙΑΔΡΟΜΗ  ΤΟΥ  ΣΠΗΛΑΙΟΥ
( ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ - Β ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ)





ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 
ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ








ΤΟ  ΣΠΗΛΑΙΟ  ΤΗΣ  ΑΛΕΠΟΤΡΥΠΑΣ

   Βρίσκεται Ανατολικά της Γλυφάδας, σε μικρή απόσταση και 20μ. πάνω από τη θάλασσα.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ 
Σχηματίστηκε κατά την τεταρτογενή εποχή και είναι τμήμα κοίτης υπόγειου ποταμού. Ανακαλύφθηκε το 1958 και εξερευνήθηκε από το ζεύγος Γιάννη και Άννας Πετροχείλου.

Βρέθηκαν εργαλεία από πέτρα, μέταλλα, κοσμήματα, πήλινα αγγεία, οστά και κρανία ανθρώπων και ζώων που ανήκουν στην Νεότερη Παλαιολιθική μέχρι και Νεολιθική εποχή (25.000 - 5.000 π.Χ.) και  βρίσκονται στο Μουσείο της Σπάρτης.  Στο Σπήλαιο βρέθηκαν επίσης βραχογραφίες πρωτόγονων, λάμες, οψιδιανός, στρογγυλά καθίσματα κ.α. 

Ο Γ. Παπαθανασόπουλος  πιστεύει ότι στο τέλος της Νεολιθικής εποχής, ισχυρός σεισμός έφραξε την είσοδο του Σπηλαίου, διότι ευρέθησαν αρκετοί σκελετοί χωρίς ενταφιασμό. Την ονομασία του έλαβε διότι εχρησιμοποιείτο από τις αλεπούδες ως κρύπτη.

Διαδρομή Σπηλαίου
  Το μήκος των διαδρομών του είναι 600μ.  Στην είσοδο συναντάμε το «Θάλαμο της Ελιάς» που χρησιμοποιήθηκε σαν εργαστήρι των πρωτόγονων

Ακολουθεί ο θάλαμος της «Κρυστάλλινης Βροχής» με ασύλληπτους συνδυασμούς, ο «Θάλαμος των Βράχων» και ο «Τόπος  Λατρείας» με φαντασμαγορικό διάκοσμο.

 Στη συνέχεια συναντάμε το «Βασιλικό Εξώστη» με εξαίρετο διάκοσμο και μπροστά μας ανοίγεται η «Μεγάλη αίθουσα». 

Ένα ονειρικό θέαμα μας συνεπαίρνει καθώς αντικρύζουμε τη «Μεγάλη Λίμνη» με τις αναδυόμενες νεράϊδες στο βάθος. 

Εδώ σταματά η τουριστική διαδρομή. Ακολουθεί ο «Πάνω και Κάτω όροφος του Σπηλαίου».





ΤΟ  ΣΠΗΛΑΙΟ  ΚΑΤΑΦΥΓΓΙ

   Ένα υπέροχο διώροφο Σπήλαιο με δαιδαλώδεις διαδρόμους, θαυμάσιο διάκοσμο, καστροειδή θάλαμο και εξαίρετη ακουστικότητα, ιδιαίτερα στη «Σάλα της Αποθέωσης»

Εδώ κατέφευγαν οι Μανιάτες σε κρίσιμες ώρες και  σύμφωνα με την παράδοση οι εχθροί κάποτε τους έκαψαν ζωντανούς (βρέθηκαν αρκετά οστά). 














Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ι Σ        Σ Μ Ι Γ Ο Π Ε Λ Α Γ Ο Υ
Διάθεση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μ. ΤΟΥΜΠΗΣ   Τηλ. 2106029974, 6974933564, info@toubis.gr  ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ  ΒΙΒΛΙΩΝ:   ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ  6,  ΠΛΑΚΑ  - ΑΘΗΝΑ,   ΤΗΛ. 2103234527
Διάθεση στη Μάνη: τηλ-fax. 2733 0 53670, κιν. 6978 991863 

  • ΒΙΒΛΙΑ   ΜΑΝΗΣ,   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ,  Ν. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,  ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ,  ΚΥΘΗΡΩΝ,  ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ,  ΒΑΤΙΚΩΝ  

                        

                          

BOOKS:  MANI, MESSINIA, LACONIA, S. Peloponnesus 

Monemvasia, Kythera, ELAFONISOS, Vatika 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.