Σελίδες

ΜΑΝΗ - ΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ - ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ




ΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ   .... 

Οι Υμνητές της Εθνοϊστορικής της Δόξας...



   ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 

ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ





Φωτογραφία  - Εικόνα:  ΓΥΘΕΙΟ: Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΤΖΑΝΕΤΑΚΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΡΑΝΑΗ
ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 
ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ







Φωτογραφία  - Εικόνα: ΜΑΝΗ,  ΑΡΕΟΠΟΛΗ: 

Η πυργοκατοικία του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη

ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 
                          ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ



Η Μάνη πλημμυρισμένη από πελαγίσια ιδώματα χνουδωτών Πυργόσπιτων -που ατενίζουν τις γαλάζιες ρότες και στολίζουν το Ελλαδικό Ακρούρανο - μετουσιώνει την ανάγκη σε  διάθεση ζωής και η Ιστορία της  παραδίδει το Πυργοτειχισμένο στεφάνι του Ταϋγέτου στον Γιγαντωμένο και Αμόλευτο Αγώνα της Λευτεριάς.



ΤΟ ΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ ΠΥΡΓΟΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΜΑΝΗΣ
   Πύργοι στη Μάνη υπήρχαν από τη Βυζαντινή Περίοδο και έλκουν την καταγωγή τους από τα Βυζαντινά Μονοπύργια και τους Πύργους των Χωροδεσποτών, συνδέουν δε την παρουσία τους με την εγκατάσταση ξακουστών Βυζαντινών οικογενειών στη Μάνη, όπως π.χ. στην Παλιά Καρυούπολη. Οι Πύργοι όμως που συνδέονται με τη Μανιάτικη Αρχιτεκτονική, εμφανίζονται στα τέλη του 13ου αι. μετά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Τότε ο Ιππότης του Βιλλεαρδουϊνου Νίκλος, μαζί με άλλους αξιωματικούς των Φράγκων, έφυγαν από το Μυστρά και το χωριό Νίκλι και εγκαταστάθηκαν στις περιοχές Κοίτα και Νόμια της Μάνης. Τους ακολούθησαν κι’ άλλοι από το Νύκλι και όλοι μαζί  προσπάθησαν να διασφαλίσουν τη Μανιάτικη γη που κατέλαβαν.      Οι Μανιάτες όμως αρνήθηκαν να μοιρασθούν μαζί τους την άγονη γη και τους κήρυξαν το πόλεμο
Τότε οι εισβολείς οργανώθηκαν - σύμφωνα με τα Φράγκικα Πρότυπα - με Πύργους, με αποτέλεσμα να κατοχυρώσουν την περιοχή και να κυριαρχήσουν. 
  Οι Μανιάτες - και ιδιαίτερα οι ισχυρές οικογένειές τους - αναγκάστηκαν πλέον να κατασκευάσουν κι’ αυτοί Πύργους-Οχυρά και έτσι τα «Γιγαντωμένα Κτίσματα» της Μάνης άρχισαν ν’ αυξάνονται. Μετά το 1480, με την επιστροφή των περίφημων «tratioti» (που υπηρετούσαν τους Ενετούς) στη Μάνη, οι Πύργοι επεκτάθηκαν σ’ ολόκληρη τη Μέσα Μάνη
   Επί Τουρκοκρατίας οι Πύργοι-Οχυρά, επεκτάθηκαν σ’ όλη την περιφέρεια της Μάνης, έλαβαν την τελική μορφή τους και αποτέλεσαν τα «Αμυντικά τείχη» της Αδούλωτης Μάνης, θωρακίζοντας το όνειρο της Λευτεριάς. 
   Επί Όθωνος, μια Εγκληματική και Ανθελληνική απόφαση προέβλεπε το γκρέμισμα των Πύργων της Μάνης... σαν ανταμοιβή για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στο Αγώνα για τη Λευτεριά. Ευτυχώς οι Μανιάτες με τα γνήσια πατριωτικά τους αισθήματα, αγκάλιασαν τους Πύργους τους και διέσωσαν ένα μεγάλο κομμάτι, από το πολύτιμο Πετράδι της Νεότερης Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.




ΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ  «ΑΥΤΟΦΩΤΩΝ» ΠΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ

   Οι Μανιάτικοι Πύργοι μας προσφέρουν πλούσια δείγματα αρχιτεκτονικής, όπου νεότερες τεχνοτροπίες συναντούν τις παλαιότερες και μας παραδίδουν έναν ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα αρχιτεκτονικού ύφους. Παρά την ποικιλομορφία τους διακρίνομε και κάποια σταθερά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, τα οποία και παραθέτουμε:
Διαστάσεις: Το ύψος των Πύργων κυμαίνεται συνήθως στα 8-18μ. το μήκος στα 6-10μ. το πλάτος στα 5-6μ. και το πάχος των τειχίων στα 1-1,5μ.
Ισόγειο ή Κατώϊ: Χρησίμευε ως αποθηκευτικός χώρος ή στάβλος ζώων (ενίοτε και φρουράς), επικοινωνούσε είτε με εξωτερική είσοδο, είτε με τον καταρράχτη (εσωτερική πρόσβαση από την οροφή - καταπακτή ) και συνήθως διέθετε υπόγεια στέρνα ή ένα τμήμα του χρησιμοποιόταν  ως γιστέρνα. Η οροφή του διαμορφωνόταν ή με καμάρα ή με δοκάρια.
Κύριοι όροφοι: Ήταν συνήθως μονόχωροι που επικοινωνούσαν μεταξύ τους και με το δώμα με κινητή σκάλα και διέθεταν - ως επί το πλείστον  - τοξωτά παράθυρα. Χρησίμευαν ως χώροι φύλαξης των πολεμικών και οικιακών σκευών, διέθεταν χώρους υποδοχής και φιλοξενίας (μαξιλάρες σε πάγκους -γνωστά ως μιντέρια- σοφρά, κασέλες, λυχνοστάτες κ.α.)  και τη νύκτα τα πατώματά τους φιλοξενούσαν τα κρεβάτια (συνήθως λιοτέρες ) και τα παπλώματα για τον ύπνο
Δώμα: Χρησιμοποιείτο σαν παρατηρητήριο μαχητήριο και ήταν διάτρητο από ντουφεκότρυπες.






Φωτογραφία  - Εικόνα:   ΝΥΦΙ,   ΠΥΡΓΟΣ   ΒΕΝΤΙΚΟΥ

ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 

ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ



ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΥΡΓΩΝ

Κλουβιά ή Βίγλες: Στρογγυλά παρατηρητήρια που προεξείχαν σε γωνιές των δωμάτων (μερικές φορές και σε μεσαίους ορόφους).
Ζεματίστρες: Στη βάση των Κλουβιών ή πάνω από την πόρτα εισόδου υπήρχαν οι ζεματίστρες που με το καυτό νερό ή λάδι τους, αποτελούσαν τον φόβο και τον τρόμο των επίδοξων εισβολέων.
Φουρούσια: Προεξείχαν στη βάση ή στα πλευρά των παραθύρων και σ’ αυτές τις πλακόπετρες στήριζαν τις πολεμίστρες ή τους πετρομάχους  (πέτρινο προπέτασμα παραθύρου). Επίσης εκεί  «έλιαζαν τρόφιμα» ή ακουμπούσαν φυτά.
Ανάγλυφα: Πολλάκις οι Πύργοι έφεραν ανάγλυφες παραστάσεις όπως π.χ. προσωπεία,στόμια κανονιών, θρησκευτικά σύμβολα κ.α.  Ορισμένοι Πύργοι - όπως και σπίτια - διαθέτουν αξιοθαύμαστο εξωτερικό διάκοσμο.
Η Σκάλα του Πύργου
Ήταν συνήθως πέτρινη, που μπορούσε εύκολα να καταστραφεί ή ξύλινη που μπορούσε να αποσυρθεί. Μερικές φορές έβαζαν πρόσθετο λιακό ( μονώροφο πρόκτισμα ).


ΠΥΡΓΑΚΙΑ - ΠΥΡΓΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΠΥΡΓΟΣΠΙΤΑ - ΠΟΛΕΜΟΠΥΡΓΟΙ  ΠΥΡΓΟΚΑΣΤΕΛΛΑ - ΦΡΟΥΡΙΑΚΑ ΠΥΡΓΟΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

ΠΥΡΓΑΚΙΑ: Χαμηλότεροι Πύργοι ύψους 8-11μ. με 2-3 ορόφους που υποδήλωναν  και την κοινωνική διαστρωμάτωση της Μάνης.

ΠΥΡΓΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ 
Χρησίμευαν  ως  πολεμικό οχυρό,  αλλά  και ως καταφύγιο  και  τόπος  διαμονής.





                Πυργοκατοικία του Χατζάκου του 1776

ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 

ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ



ΠΥΡΓΟΣΠΙΤΑ 
Μετά το 1828, το Ελληνικό Κράτος προσπάθησε να εμποδίσει τη δόμηση       «Πολεμόπυργων και Πυργοκατοικιών»  και έτσι αυτά σιγά-σιγά μετατράπηκαν σε Πυργόσπιτα.
ΠΟΛΕΜΟΠΥΡΓΟΙ
 Οι ισχυρές πατριές - κυρίως στη Μέσα Μάνη - χρησιμοποιούσαν από κοινού έναν Πύργο - Οχυρό που έφθανε μέχρι τα 20μ. και στους 7 ορόφους, χρησίμευε σαν καταφύγιο μαχητήριο και το φύλαγαν οι βαρδιάτορες.

ΠΥΡΓΟΚΑΣΤΕΛΛΑ
 « Γιγαντωμένο Πυργοσυγκρότημα» με άρτια πολεμική οχύρωση.






Φωτογραφία  - Εικόνα:  Αγερανός. 


Το Πυργοκάστελλο  του  Αντωνόμπεη Γρηγοράκη




ΦΡΟΥΡΙΑΚΑ  ΠΥΡΓΟΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
 Σύνθετα Τειχίσματα με  οχυρωματική κυκλική διάταξη που χρησιμοποιόταν από τους ισχυρούς καπετάνιους και τους Μπέηδες της Μάνης.







Φωτογραφία - Εικόνα:  Μαυροβούνι: Η Καστροκατοικία του


Τζαν. Γρηγοράκη στους Γουλάδες 


ΞΕΜΟΝΙΑ  -   ΜΑΧΑΛΑΔΕΣ  -  ΠΥΡΓΟΟΙΚΙΣΜΟΙ      

ΞΕΜΟΝΙΑ
 Πύργοι σε στρατηγικά σημεία των περιοχών ή σε περάσματα που γύρω τους αναπτύσσονταν  μικροοικισμοί.
ΜΑΧΑΛΑΔΕΣ
 Συνοικίες που συγκέντρωναν τους απόγονους της γενιάς της οποίας έφεραν και το όνομα. Διέθεταν δικό τους κοιμητήρι, εκκλησία, ρούγα κ.α.
ΠΥΡΓΟΟΙΚΙΣΜΟΙ
 Οι Μαχαλάδες σιγά-σιγά δημιουργούσαν τους οικισμούς και οι ισχυρές γενιές σ’ αυτούς διακρίνονταν από τους επιβλητικούς Πύργους τους, ενώ οι «αχαμνότεροι» δεν διέθεταν Πύργους.
ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΑ  ΚΑΙ  ΠΕΤΡΙΝΑ  ΣΠΙΤΙΑ
Μεγαλιθικά: Από την Αρχαιότητα και τους Μέσους χρόνους, εμφανίζονται στη Μάνη Μεγαλιθικά κτίσματα που για την κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν «Μεγάλοι λίθοι». Ορισμένοι Πύργοι κτίστηκαν πάνω σε μεγαλιθικές βάσεις ή με το Μεγαλιθικό Σύστημα όπως του  «Βελετάκου» στους Α. Μπουλαριούς.
Πέτρινα Σπίτια
 Σαφώς χαμηλότερα από τους Πύργους, δεν διέφεραν όμως στη φιλοσοφία της κατασκευής τους απ’ αυτούς. Διέθεταν συνήθως Κατώϊ και Ανώϊ - μονόχωρο ή δίχωρο - δίρριχτες στέγες, κλουβιά, ζεματίστρες, ντουφεκότρυπες, φουρούσια κ.α.      

















Φωτογραφία  - Εικόνα: ΜΑΝΗ,  ΛΑΓΙΑ: πολυσύνθετα λίθινα Πυργοτειχίσματα με τους χαρακτηριστικούς «Κόλουρους Πύργους»  του Μαυροδακάκου και  του Γιαννόγγονα (1838)
ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 
ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ






ΒΛΕΠΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ   ΟΛΟΥΣ 


ΤΟΥΣ  ΠΥΡ ΓΟΥΣ  ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ   


ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ: 


http://www.manipedia.com,http://mesamani-manipedia.blogspot.gr,http://prosiliakimani-manipedia.blogspot.gr,http://messiniakimani-manipedia.blogspot.gr,http://githio-manipedia.blogspot.gr,




ΟΙ ΝΑΟΙ  ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ





ΑΗ  ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ  

         

                ....το ισκιωμένο μύρο της Χριστιανοσύνης....



Αρχιτεκτονικό αριστούργημα του 11ου αι. - από τους ωραιότερους και εντυπωσιακότερους  ναούς της Μάνης - αποτελεί ο ναός του Αγ. Στρατηγού που βρίσκεται μεταξύ Διπόρου και Πάνω Μπουλαριών. 







Φωτογραφία  - Εικόνα:   ΜΠΟΥΛΑΡΙΟΙ: 
Ο εντυπωσιακός  ναός του «ΑΗ  ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ»





Το περίτεχνο σχήμα του σταυροειδούς  Βυζαντινού μετά οκταγωνικού τρούλου ναού, οι σχιστολιθικές πλάκες της στέγης του, το Δ. πρόπυλο με την τοξωτή πύλη, το διπλό πλίνθινο αψίδωμα και το κιονόσχημο καμπαναριό αφήνουν έκθαμβο τον επισκέπτη. 



Ο πλούσιος εσωτερικός του διάκοσμος αποτελεί ένα σπάνιο ναϊκό θησαύρισμα, όπως οι τοιχογραφίες ( του 12ου κυρίως αι.). 

Μεταξύ αυτών ο Παντοκράτωρ, οι Ευαγγελιστές (στα σφαιρικά τρίγωνα), η Πλατυτέρα, η Γέννηση, ο Μυστικός Δείπνος, η «Παναγία η Βρεφοκρατούσα», η Αγ. Αναστασία, η Αγ. Παρασκευή, ο Αη Στρατηγός,  ο Αγ. Παντελεήμων, ο Αγ. Ερμόλαος, η Βαϊοφόρος, ο Νιπτήρ, η Σταύρωσις, η Ανάληψις, η Πεντηκοστή, η Μέλλουσα  Κρίσις κ.α.  αποτελούν δείγματα υψηλής ζωγραφικής τέχνης.  




ΠΛΑΤΣΑ                        

                             ...Περίοπτο Βυζαντινό Χοροστάσι.... 

   Εκτεταμένη, πλατιά όσο και το άνοιγμα της ατικρυστής θάλασσας αυτή η παραδοσιακή κώμη επικρατεί με την πλατεία της ως ιδιαίτερο στοιχείο επικοινωνίας πλαισιωμένη με τους ναούς. 
Έχει 240 κατ. και επί Τουρκοκρατίας ήταν Έδρα Επισκοπής.



ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 Νότια της Πλάτσας - έξω από το χωριό στο Καμπινάρι - βρίσκεται ένα σπάνιο Βυζαντινό Πελαγοθώρητο θησαύρισμα του 9ου αι




                 Φωτογραφία  - Εικόνα:   ΠΛΑΤΣΑ: 
               Ο Βυζ. Ναός του Αγ. Νικολάου ( 9ου αι .)
ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 


ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Τρίκλιτη βασιλική μετά τρούλου με εξωτερικό περίβολο και ανυπολόγιστης αξίας τοιχογραφίες όπως του Χριστού, Αγ. Νικολάου κ.α.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
 Ένα υπέροχο μικροκαμωμένο ναϊκό σύνολο, φαιοθώρητο με κεραμιδωτές διακοσμήσεις, υπέρθυρη επιγραφή και αξιόλογες τοιχογραφίες

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 Βυζαντινός τετρακιόνιος ναός, στην τοποθεσία δύο Πηγάδια της Πλάτσας του 11ου αι. με μαρμάρινα υπέρθυρα και υπέροχη θέα.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 Σπουδαίος Βυζ. οκταγωνικός ναός με μαρμάρινα ανάγλυφα υπέρθυρα.  




ΝΟΜΙΤΣΙ            

               ....Ναϊκό Θησαύρισμα Μεσαιωνικής Εποχής .... 

   Εκτενής οικισμός που κοσμείται από σπάνιας αίγλης ναούς με ποικίλης αρχιτεκτονικής οικήματα νεόδμητα ή παλαιότερα. Έχει 162 κατ.


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

 Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
Ο περικαλλής τετρακιόνιος Βυζαντινός ναός του 11ου αι., εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την ευλαβική αρχιτεκτονική του - που σε εισάγει στα άδυτα της Χριστιανοσύνης - τα ανάγλυφα επιθήματα των κιόνων του, τα μαρμάρινα τόξα του και τις τοιχογραφίες υψηλής τεχνικής όπως  π.χ. η Υπαπαντή, η Γέννηση και οι Μοιρολογήτρες.




       Φωτογραφία  - Εικόνα:   Νόμιτσι: 


              Ο περικαλλής ναός της Μεταμόρφωσης ( 11ου αι. )


ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
 Κοσμεί - μαζί με την θαλαμοσκέπαστη κρήνη του - την ανατολική πλευρά του δρόμου, διαθέτει εντυπωσιακό κεραμόγλυπτο τρούλο και  αξιόλογες τοιχογραφίες.

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ
 Βρίσκεται ανατολικά του δρόμου, είναι του 17ου αι. και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με το σπάνιο καμπαναριό της.

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
 Υπέροχος συνδυασμός παλαιάς εκκλησίας και ενσωματωμένης καμαροσκέπαστης δίτοξης κρήνης με ανάγλυφη μαρμάρινη πλάκα.

  Νοτιότερα στη δυτική πλευρά του δρόμου προβάλλει μέσα από τα ελαιόδενδρα η εκκλησία της Παναγιάς που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

      



 Η ύλη της Εγκυκλοπαίδειας της Μάνης συμπληρώνεται συνεχώς








ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 

ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ






           Φωτογραφία  - Εικόνα: Δρύαλος: Η «Δίδυμη» εκκλησία








                 Φωτογραφία  - Εικόνα: ΜΕΖΑΠΟΣ: ΒΛΑΧΕΡΝΑ  ( 12ου  αι. )

ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 

ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ





      ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 

ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ







Φωτογραφία  - Εικόνα: ΜΑΝΗ,  ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ  ΤΗΣ  ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 

ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


<!-- AddThis Button BEGIN
</ body>. -->





ΒΛΕΠΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗΝ  ΟΛΟΥΣ 


ΤΟΥΣ  ΝΑΟΥΣ  ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ   


ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ: 


http://www.manipedia.com,http://mesamani-manipedia.blogspot.gr,http://prosiliakimani-anipedia.blogspot.gr,

http://messiniakimani-manipedia.blogspot.gr,

http://githio-manipedia.blogspot.gr,










Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ι Σ        Σ Μ Ι Γ Ο Π Ε Λ Α Γ Ο Υ
Διάθεση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μ. ΤΟΥΜΠΗΣ   Τηλ. 2106029974, 6974933564, info@toubis.gr  ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ  ΒΙΒΛΙΩΝ:   ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ  6,  ΠΛΑΚΑ  - ΑΘΗΝΑ,   ΤΗΛ. 2103234527
Διάθεση στη Μάνη: τηλ-fax. 2733 0 53670, κιν. 6978 991863 

  • ΒΙΒΛΙΑ   ΜΑΝΗΣ,   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ,  Ν. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,  ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ,  ΚΥΘΗΡΩΝ,  ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ,  ΒΑΤΙΚΩΝ  



                        




                          


BOOKS:  MANI, MESSINIA, LACONIA, S. Peloponnesus 
Monemvasia, Kythera, ELAFONISOS, Vatika 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.