Σελίδες

ΜΑΝΗ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ



Η ύλη της Εγκυκλοπαίδειας της Μάνης συμπληρώνεται συνεχώς



ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ


   Η Μάνη καταλαμβάνει το γεωγραφικό χώρο που σχηματίζει η μεσαία από τις τρεις χερσονήσους της Ν. Πελοποννήσου. Ο θαλασσόζωστος Ταϋγετος, το ψηλότερο βουνό της Πελ/σου που το περινέφελο ύψος του φτάνει τα 2409μ. στον Προφήτη Ηλία, αποτελεί την σπονδυλική στήλη της χερσονήσου αλλά και το διαχρονικό σύμβολο της ακατάλυτης δύναμης της Μάνης.

Η εμφάνιση  της  Μάνης       
   Η Μάνη εμφανίζεται πριν από 30 περίπου εκατομμύρια χρόνια από τα θαλάσσια βάθη σαν τμήμα της Αιγαιίδας. Η Αιγαιίδα ήταν μια ενιαία και αδιαίρετη μάζα ξηράς από το Ιόνιο έως την Μικρά Ασία και τα νότια της Κρήτης. Στην περιοχή της Μάνης η Αιγαιίδα άρχιζε 30 μίλια περίπου δυτικότερα από τις σημερινές ακτές της Αποσκιερής Μάνης.

Η  Μάνη  αποκτά  θάλασσα 
   Στις αρχές του Πλειόκαινου, πριν από 12 περίπου εκατομμύρια χρόνια, με το σχηματισμό του Μεσσηνιακού και του Λακωνικού κόλπου η Μάνη αποκτά θάλασσα.

Οι  ακτές  της  Mάνης  βυθίζονται
   Πριν από 5 εκατομμύρια χρόνια σημειώθηκαν καταβυθίσεις και ανυψώσεις, η Μεσόγειος εισόρμησε στα ρήγματα και δημιουργήθηκαν εσωτερικές λίμνες. Τότε βυθίστηκαν οι ακτές της Μάνης σε υψόμετρο που ξεπερνούσε τα 200μ. και έτσι σημερινές περιοχές όπως του Γυθείου, του Κότρωνα, της Αγριλιάς, της Κοκάλας, του Πόρτο Κάγιου, του Γερολιμένα, του Μέζαπου, του Διρού, της Αρεόπολης, της Πλάτσας,της Στούπας, της Καρδαμύλης, του Κάμπου, της Βέργας, της Καλαμάτας κ.α. βρέθηκαν στον πυθμένα της θάλασσας. Η κοιλάδα του Ευρώτα μετεβλήθη σε ''Ενδοχωρική'' λίμνη, η οποία άρχιζε από τη βόρεια περιοχή του Γυθείου.

Oι  ακτές  της  Μάνης  αναδύονται
   Στο διάστημα μεταξύ 5-2 εκατομμυρίων χρόνων, η θάλασσα στο Ιόνιο αρχίζει να υποχωρεί και σιγά σιγά εμφανίζονται οι στεριές που είχαν βυθιστεί. Έτσι εξηγούνται και τα απολιθωμένα θαλάσσια όστρακα που μπορεί κανείς να συναντήσει στις βουνοπλαγιές της Μάνης. Η ακτογραφία της Μάνης, σε σχέση με τη σημερινή αναπτύσσεται σε απόσταση 4 περίπου μιλίων.


Η  διαμόρφωση  της  Μάνης  στο  Πλειστόκαινο

   Το Πλειστόκαινο περιλαμβάνει το διάστημα από 2 εκατομμύρια χρόνια μέχρι 10000 χρόνια. Είναι η εποχή των  Παγετώνων  και η εποχή της εμφάνισης του  Ανθρώπου. Στο διάστημα αυτό διαμορφώνεται τελικά η ακτογραφία της Μάνης και  εξαφανίζεται  τελείως  η εσωτερική  λίμνη  του  Ευρώτα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ   ΔΙΑΙΡΕΣΗ   ΤΗΣ   ΜΑΝΗΣ

   Η Μάνη παρουσιάζει μέγιστο μήκος 75 χλμ. μέγιστο πλάτος 28 χλμ. και διέθετε 200-300 οικισμούς τους δύο τελευταίους αιώνες. Η κορυφογραμμή του επιβλητικού Ταϋγέτου διαιρεί τη Μάνη  σε Προσηλιακή και Αποσκιερή.

ΠΡΟΣΗΛΙΑΚΗ   ΜΑΝΗ   Ή   ΚΑΤΩ   ΜΑΝΗ



Καταλαμβάνει τις ανατολικές υπώρειες του Ταϋγέτου και εκτείνεται μέχρι τις αφροντυμένες ακτές του Λακωνικού κόλπου. Η ακτογραμμή της Προσηλιακής Μάνης αρχίζει λίγο βορειότερα του Γυθείου και φθάνει μέχρι το Ταίναρο.

Βόρεια  Προσηλιακή  Μάνη
   Η ακτογραμμή της αρχίζει λίγο  βορειότερα του Γυθείου και φθάνει λίγο νοτιότερα από το  Σκουτάρι, εκτεινόμενη δε μέχρι της κορυφογραμμής του Ταϋγέτου μας προσδιορίζει το τμήμα της Βόρειας Προσηλιακής Μάνης, το οποίο ουσιαστικά καλύπτουν οι τ. Δήμοι Γυθείου, Μαλευρίου και Καρυούπολης. 

Νότια  Προσηλιακή  Μάνη
   Η Ν. Προσ/κή Μάνη κατηφορίζει από τις απότομες ανατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου έως τα δαντελωτά ακρογιάλια που βρίσκονται λίγο βορειότερα του Κότρωνα και φθάνουν μέχρι το Ταίναρο. Την περιοχή καλύπτουν ουσιαστικά οι τ. Δήμοι της Κολοκυθιάς και της Λάγιας.

ΑΠΟΣΚΙΕΡΗ    MANH    Ή   ΑΠΟΣΚΙΑΔΕΡΗ     ΜΑΝΗ                       

Καταλαμβάνει τις δυτικές υπώρειες του Ταϋγέτου και εκτείνεται από την αετόβολη αγκαλιά των βράχων μέχρι τα ρουμπινένια ακρογιάλια του Μεσσηνιακού κόλπου. Η ακτογραμμή της Αποσκιερής Μάνης αρχίζει από τον Κάβο-Ματαπά και καταλήγει μεταξύ Αλμυρού και Καλαμάτας ( κοντά στην Αγ. Σιών).


Νότια   Αποσκιερή  Μάνη   ή  Μέσα  Μάνη   ή  Κυρίως  Μάνη 



      
 Η Μέσα Μάνη που αποκαλείται και Κακαβούλια, κουρνιάζει στα αρχέγονα βράχια της Αδούλωτης Μάνης και ακροπατεί στους κυματιστούς βράχους μπροστά στις γαλαζόπλωρες ρότες των κουρσάρων. Η ακτογραμμή της αρχίζει από τα Μεσσηνιακά σύνορα ( περιοχή Χοτάσια ) κατηφορίζει στις απότομες πλαγιές του Ταινάρου και κατρακυλά στα τάρταρα του Άδη.




ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 

ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Βόρεια  Αποσκιερή  Μάνη   ή  Έξω  Μάνη   ή  Μεσσηνιακή  Μάνη

 Χαριεντισμοί κυμάτων, παραδείσια χλωρίδα, ιριδίσματα φωτός και τραχύτητα λοφοσειρών συνθέτουν την εικόνα της Μεσσηνιακής Μάνης που εκτείνεται από τα Μεσσηνιακά σύνορα στην περιοχή Χοτάσια μέχρι σχεδόν την Καλαμάτα (περιοχή Αγ. Σιών ).







Φωτογραφία  - Εικόνα:   ΜΑΝΗ: ΣΤΟΥΠΑ   .... η Βιολετιά Αναλαμπή του Δειλινού ...
                        ΑΠΟ  ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ  ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ  ΑΡΧΕΙΟ  ΜΑΝΗΣ 

ΤΟΥ  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΚΑΘΗΓΗΤΗ  ΔΡ. ΜΕΝΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ












Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ι Σ        Σ Μ Ι Γ Ο Π Ε Λ Α Γ Ο Υ
Διάθεση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μ. ΤΟΥΜΠΗΣ   Τηλ. 2106029974, 6974933564, info@toubis.gr  ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ  ΒΙΒΛΙΩΝ:   ΚΥΔΑΘΗΝΑΙΩΝ  6,  ΠΛΑΚΑ  - ΑΘΗΝΑ,   ΤΗΛ. 2103234527
Διάθεση στη Μάνη: τηλ-fax. 2733 0 53670, κιν. 6978 991863 

  • ΒΙΒΛΙΑ   ΜΑΝΗΣ,   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ,  Ν. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,  ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ,  ΚΥΘΗΡΩΝ,  ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ,  ΒΑΤΙΚΩΝ  

                        

                          

BOOKS:  MANI, MESSINIA, LACONIA, S. Peloponnesus 
Monemvasia, Kythera, ELAFONISOS, Vatika 

<!-- AddThis Button BEGIN
</ body>. -->

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.